A Coward Dies a Thousand Deaths, a Brave Man Dies But Once. - Medgar Evers

Oheiset kirjoitukset käsittelevät enimmäkseen monikulttuuria, maahanmuuttoa ja islamia - usein mediakriittisesti. Kyseessä on kokoelma verkkolehti Uuden Suomen Puheenvuoro-blogipalvelussa aiemmin julkaistuista blogikirjoituksista.

keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Lars Vilks Suomessa - haastattelu vuodelta 2008

10.3.2010 10:36 
Pari vuotta sitten haastattelin Ruotsin rohkeinta miestä. Kuvataiteilija Lars Vilks ei suostu alistumaan muslimien komenteluun omassa kotimaassaan. Vilksin suoraselkäisyys on ajanut Ruotsissa enemmän sananvapauden asiaa kuin mikään muu yksittäinen seikka miesmuistiin. Tässä Vilksin haastattelu, jonka aihe on aina vaan ajankohtaisempi:

Ruotsin viimeinen viikinki

Lars Vilks lienee ensimmäinen Suomessa vieraillut kuvataiteilija, josta al-Qaidan käyttämillä nettisivuilla on luvattu 100 000 dollarin tapporaha. Piirretyistä Muhammed-päisistä liikenneympyräkoirista alkanut ketjureaktio pakotti Ruotsin käymään perinpohjaisen keskustelun demokratiasta ja sananvapaudesta.
Tappouhkauksista huolimatta Vilks ei pelkää. ART Ii Biennaalin seminaarissa puhunut professori lounastaa iiläisessä ravintolassa selkä saliin päin. Työn alla on tosipohjainen ”Dogs” -musikaali viime aikojen absurdeista tapahtumista.
”Vaikka keskustelu olikin alkuun pitkälle syyttelyä, oli todella hyvä että se lopulta käytiin. Sellaista ei ollut Ruotsissa koskaan käyty. Nyt kaikki joutuivat viimeinkin ottamaan kantaa. Ihmiset olivat todella vihaisia, mutta väkivallalta säästyttiin.”
”Pitää vain toistaa toistamistaan, että tässä kyse on uskonnon ja sen symbolin kriittisestä tarkastelusta, mikä on täysin luonnollista länsimaissa. Tätä ei ole tehty loukkaamistarkoituksessa, eikä tällä ole mitään tekemistä rasismin tai Ruotsin hallituksen kanssa. Hallituksen ei pidä puuttua tähän mitenkään.”
”Pahinta mitä demokratiassa voi tehdä, on taipua ulkopuolisten vaatimusten edessä. Demokratia ei toimi niin.”
Oopperaa ja videotaidetta yhdistelevä musikaali valmistuu, vaikka osa yhteistyökumppaneista on jo peloteltu jättämään projekti.
Vilksille tarjottiin mahdollisuutta esitellä taidettaan maineikkaassa oslolaisessa nykytaiteen galleriassa, joka esiintyy mieluusti rajumman ilmaisun puolustajana.
”Tein kauniin akvarelliteoksen, jossa oli yksi pienen pieni Muhammad-koira. Se näkyi postimerkin kokoisena, niin, ettei siitä saanut kunnolla selvää edes läheltä tiiraamalla. Sain pakit galleriasta teoksen takia”.
”Sain myös kutsun erääseen ryhmänäyttelyyn Lundin lähistölle. Minun olisi pitänyt tehdä siellä vain puisia rakennelmia, mutta kutsu peruutettiin, koska järjestäjät pelkäsivät mellakoita maineeni takia”.
”Kun Muhammad-koirapiirroksista nousi kohu, minulla ei ollut poliittisen taiteilijan mainetta. Sain kovaa kritiikkiä vasemmistolaiselta taidemaailmalta, mikä ei tullut yllätyksenä. Projektini tarkoitus olikin osoittaa, ettei taidemaailma ole erityisen suvaitseva tai vapaa. Voit kyllä kritisoida mielin määrin Israelia tai Bushia, mutta jos piirrät profeetankuvan, olet välittömästi islamofoobikko”.
Teksti ja kuva: Jukka Turunen
LAATIKKO:
- Lars Vilks (s.1946 Helsingborgissa Ruotsissa)
- Kuvataiteilija, kriitikko, teoreetikko
- Bergenin taideakatemian professori (1997-2003)