A Coward Dies a Thousand Deaths, a Brave Man Dies But Once. - Medgar Evers

Oheiset kirjoitukset käsittelevät enimmäkseen monikulttuuria, maahanmuuttoa ja islamia - usein mediakriittisesti. Kyseessä on kokoelma verkkolehti Uuden Suomen Puheenvuoro-blogipalvelussa aiemmin julkaistuista blogikirjoituksista.

torstai 27. lokakuuta 2011

Serkusten avioliitot olisi syytä kieltää Suomessakin

19.1.2010 10:54
Ylen TV2:n Silminnäkijässä eilen esitetty ruotsalaisdokumentti Arka aihe kertoi karua kieltä Euroopan ulkopuolisen maahanmuuton tuomista "erityishaasteista". Suomessa laki sallii serkusten avioliitot, koska erityistä tarvetta niiden kieltämiselle ei tähän asti ole ollut. Ne ovat olleet hyvin harvinaisia ja yleensä vastuulliset, sivistyneet ja nykyaikaiset suomalaiset ovat ymmärtäneet sukulais- ja serkkuliittojen aiheuttamat suuret perinnölliset terveysriskit.
Nykyään Suomessa asuu kuitenkin jo kymmeniä tuhansia henkilöitä, joille yksinkertaiset asiat eivät ole enää yhtä selviä. Monissa kulttuureissa serkkuliitot ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus, eikä vanhaa traditiota suostuta muuttamaan uudessa kotimaassa. Imaamia uskotaan mieluummin kuin lääkäriä terveysasioissakin.
.
Ruotsin SVT:n Uppdrag Granskning -sarjan ohjelmassa serkkuavioliitoista kysyttiin, miksi ruotsalaiset viranomaiset vaikenevat sukulaisavioliittojen riskeistä. Viranomaiset kertovat pelkäävänsä, että syyllistyvät rasismiin, jos he kertovat riskeistä. Aihe on liian arka, sillä sukulaisavioliitot koskevat Ruotsissa vain maahanmuuttajaperheitä.
Norjassa suhtautumistapa on toisenlainen. Siellä asia on nostettu esiin ja sairaaloihin on jaettu tiedotusmateriaalia riskeistä. Asiaa tutkinut lääkäri on tosin jo saanut paikallisilta "antirasisteilta" kritiikkiä osakseen, mutta pitää tiedottamista silti välttämättömänä.
"Jos jollain muulla alueella havaittaisi vastaava riskin lisäys, siitä tiedotettaisiin", totesi lääkäri Camilla Stoltenberg.
Myös Isossa-Britanniassa on törmätty samaan havaintoon sukulaisliitoista. Bradfordissa on suuri pakistanilainen vähemmistö. Jopa kolmasosa lapsista syntyy perheisiin, joissa vanhemmat ovat sukulaisia.
"Sukulaisavioliitot ovat täällä merkittävä terveysongelma", toteaa Bradfordin sairaalan lastenlääkäri Sam Oddie.
Monin paikoin Isossa-Britanniassa kehitysvammaisille tarkoitetut keskuslaitokset ovat täynnä pakistanilaistaustaisia lapsia.
Suomi vaikenee Ruotsin tavoin maahanmuuttajien serkkuliittojen riskeistä. Suomessakin pelätään, että jos arabi- ja muslimimaahanmuuttajia valistetaan kehitysvammoista, ja he siitä huolimatta hankkivat traditionsa mukaisesti lapsia sukulaisten kesken, herättäisi se ihmetystä vastuunsa tuntevassa kantaväestössä.
Se olisi ilmeisesti sitä rasismia.
Ohjelman voi katsoa täällä: http://areena.yle.fi/video/689831