A Coward Dies a Thousand Deaths, a Brave Man Dies But Once. - Medgar Evers

Oheiset kirjoitukset käsittelevät enimmäkseen monikulttuuria, maahanmuuttoa ja islamia - usein mediakriittisesti. Kyseessä on kokoelma verkkolehti Uuden Suomen Puheenvuoro-blogipalvelussa aiemmin julkaistuista blogikirjoituksista.

torstai 27. lokakuuta 2011

Onko Obama neekeri, musta vai tummaihoinen?

12.1.2009 09:54
Suomen medialle USAn tulevan presidentin rotu on Big Deal. Suomessa sana neekeri on joidenkin mielestä loukkaava ja vanhentunut, toisten mielestä pätevä suomenkielinen ja selkeä ilmaus afrikkalaistaustaista rotua edustavasta henkilöstä.
Sanalle neekeri ei ole suoraa vastinetta (amerikan-)englannissa, koska neekeri on aito suomenkielinen sana. Se ei ole sama asia kuin englannin vanhahtava negro, tai loukkaava nigger.
USAssa neekerille löytyy poliittisesti korrekti ilmaus African-American. Sitä käytetään myös kaukaisiltakin sukujuuriltaan afrikkalaistaustaisista henkilöistä, jotka ovat syntyneet ties monennessako polvessa USAssa. USAssa heistä voidaan käyttää myös ilmausta Black, musta. Suomessakin mustaa käytetään usein mediassa, mutta vain silloin kun puhutaan sukujuuriltaan afrikkalaisista Yhdysvaltain kansalaisista. Kuten Obamasta, joka tosin on ihonväriltään melkoisen vaalea, koska on mulatti. Hänen äitinsä on kaukaasialainen, eli White, valkoinen, kuten USAssa sanotaan.
Suomessa syntynyttä afrikkalaistaustaista henkilöä ei silti juurikaan kutsuta afrikansuomalaiseksi. Suomessa poliittisesti korrekti vastine neekerille on tummaihoinen. Tällaista henkilöä ei median mielestä saa kutsua Suomessa mustaksi. Tai ainakaan niin ei tehdä.
Poliittinen korrektius ei ole ongelmatonta. Suomessa asuvaa afrikkalaista tai afrikkalaistaustaista voidaan toki kutsua tummaihoiseksi, mutta todellisuudessa suurin osa aidoista amerikkalaisista neekereistä -siis mustista- on ihonväriltään huomattavasti vaaleampia kuin aitoafrikkalaiset serkkunsa vaikkapa Suomessa. Tummaihoinen voi olla siis todellisessa elämässä de facto tummempi-ihoinen kuin musta.
Poliittisesti korrektissa maailmassa logiikka taipuu. Tummasta tulee mustempi kuin mustasta. On tämä hankalaa.
Onko Obama siis neekeri, musta vai tummaihoinen? Ja miksi kaksois-standardi amerikkalaisille? Vai onko tästä puhuminenkin jo rasismia?